Eind 2016 werd ik benaderd door Ben Beckman van Stichting Ledro4life om op 5 mei tijdens het eerste lustrum aanwezig te zijn in Italië op hun evenement. Voor een relatief kleine stichting die wel heel veel geld inzamelt voor ALS, was ik het vanuit  mijn functie ‘verplicht’ om deze uitnodiging aan te nemen en af te reizen naar het dorpje Pieve di Ledro ten westen van het Gardameer.

Hoewel mountainbiken voor mij helemaal nieuw was, ging ik deze sportieve uitdaging - als algemeen directeur van Stichting ALS Nederland-  in Italië graag aan. Op vrijdag 5 mei ging ik, gewapend met een gehuurde mountainbike, de berg op.

De rit had een klim van meer dan 1000 hoogtemeters en een totale lengte van 48 kilometer. Om half tien startten eerst een veertigtal wandelaars. Tientallen minuten later startte ik met zo’n kleine dertig mountainbikers. De fraai uitgepijlde route leidde ons door het prachtige landschap van de uitlopers van de Dolomieten.

Halverwege deze klim fietste ik een deel samen met Driek Verdonk. Hij vertelde mij over zijn initiatief, ‘De tweede editie ATB avondtocht voor ALS in Eindhoven’. Hij vroeg mij onder andere een artikel te schrijven voor hun website ‘ALS het licht uit gaat’ over mijn ervaring in Italië.

Behalve dat ik het fietsen zeer vermoeiend vond, genoot ik van het mooie landschap en vergezichten in Noord Italië. Verder kan ik alleen maar veel lof uitspreken voor de organisatie en de deelnemers van dit Italiaanse event. Tijdens mijn verblijf proefde ik een geweldige saamhorigheid binnen een gemêleerde groep van jong tot oud. Ook bijzonder vond ik het dat, speciaal voor het vijfjarig jubileum, voor een aantal ALS patiënten mét verzorgers uit Nederland een vakantie in Italië was geregeld. En vervolgens onthaalden deze mensen ons enthousiast bij de finish na het volbrengen van de tocht. Mijn spieren deden behoorlijk pijn, maar ik wist dat dit na een paar dagen over zou zijn. Voor de patiënten die lijden aan de ziekt ALS is dit helaas niet meer het geval.

Nadat de laatste medaille was omgehangen na het volbrengen van de wandel- en ATB tocht, werd het tot dan toe opgehaalde bedrag bekend gemaakt. Op een paar centen na was dat € 64.000. En om dit te vieren, sloten we de dag feestelijk af met Italiaanse lekkernijen en muziek. Al bij al een pracht initiatief van mensen die de strijd tegen ALS een warm hart toe dragen.

Ik hoop van harte dat het op 28 oktober in Eindhoven ook zo’n geslaagd evenement zal zijn. En dat het aantal deelnemers van 170 personen van vorig jaar ver overschreden zal worden!

Veel plezier toegewenst namens Stichting ALS Nederland.

Gorrit-Jan Blonk,

Algemeen directeur Stichting ALS Nederland

directeur ALS