…Normaal ga ik fietsen wat voor weer het ook is, als ik met mijn fietsmaten heb afgesproken. Deze zaterdag moest ik toch even over mijn helm strijken vóórdat ik mijn fiets uit de garage haalde. Op weg naar mijn opslag van motoren en ATB fietsen, waaide de bamboe in mijn tuin, zowat in een hoek van 90 graden tegen mijn gezicht . Dat was nog niet het ergste:  deze dag was ik al vanaf  17.00 uur ‘s middags zeiknat geregend.
Om 18.00 uur was afgesproken op de vaste plaats - 't Frietkot - waar we normaal elkaar zondags s’ morgens treffen. Nu rook de je de frietlucht ook,  maar ik had goed gegeten. Mijn maat stond al te wachten en voor dat we wegfietsten riep hij nog. “ALS we nu eens alleen die gratis hamburger gaan halen en die bagger in het bos laten voor wat het is?” Ik ken mijn maat goed; wanneer hij eenmaal in het bos is, weet hij niet meer van ophouden.
“Niet zeuren: het is voor het goede doel!“ En we trapten het stuk tegen de wind in naar de startplaats. We hadden vooringeschreven, maar daar hadden we niet heel veel profijt van! De lange rij bij de inschrijftafel gaf wel aan dat we niet de enigen waren die op deze avondtocht afkwamen. Om 19.30 uur starten werd iets later, maar dat kwam omdat er een ALS patiënt een woordje deed (waar ik niets van gehoord heb. De wind waaide mijn helm er zowat af).
De tocht was meer dan verassend. De opbouwers van deze tocht hadden er veel werk van gemaakt. Modder en nog eens modder zorgde ervoor dat het tempo echt wel heel wat lager lag dan ik gewend ben van ons. Hier en daar even een pijltje gemist, en waar ik allemaal geweest ben kan ik eigenlijk niet eens zeggen. De waterzuivering heb ik herkend. We zijn ergens over een brug gekomen waar kinderen ons aan het schrikken probeerden te maken. Voor mijn gevoel zijn we twee kilometer langs een hek gereden waar de hoogspanningskabels knetterden. Over het terrein van een padvindersclub die er een heel leuk pretpark van gemaakt hadden.
En daar herkende ik wel weer de IJzeren Man, waar de organisatie een compleet festival park maakte inclusief muziek en licht. Een of andere verklede malloot bood me een borrel aan en zoals ik altijd zeg: “Van fietsen krijg je dorst”, nam ik er twee. Terug op de atletiekbaan heb ik nog niet de helft van de hindernissen genomen: moe en drijfnat wilde ik niet mijn nek breken over de mooie obstakels die ik anders misschien wel twee keer zou hebben genomen. Nu was alles spekglad van alle modder. Het muzikale onthaal was prima, beter dan de wachtrij bij het afspuiten van de fietsten. Sommige dingen zijn dan ineens niet meer belangrijk. De hamburger lokte - daar dacht ik trouwens al vanaf ‘ons’ frietkot aan - die, in combinatie met een heerlijke trappist, de beloning zou zijn. Deze keer geen afsluiting van een schuimbad door de brandweer (!), hoewel we wel door een lege, aangelegde badkuip reden. Jammer, vorig jaar was dat een geweldig fotomoment.

Mijn maat is de volgende dag wel Scherpenheuvel Hapert gaan rijden. Ik had genoeg gehad aan de nattigheid in Eindhoven. Om 5 uur ’s morgens vroeg  er weer uit om 100 km door de stromende regen te rijden was me te veel. Voor mij ‘ging het licht uit’ om middernacht en ik heb die zondagochtend heerlijk ontbeten met mijn vrouw en kinderen.
Tot volgend jaar organisatie en bedankt!
Adriaan van Beers

Gelezen in het Eindhovens Dagblad 24 maart 2017


spinning2017De ALS spinning marathon op 17 maart bij sportstudio Bagheera bracht maar liefst € 2676 op voor de Stichting Ledro4life. Ook een aantal leden van W-ATB namen deel aan dit sportieve evenement. Zij zijn dikwijs te vinden waar het iets met ALS te maken heeft. Zeker als het gaat om mountainbiken of in dit geval spinnen voor een goed doel. Eerst lekker trappen en na afloop nog napraten onder het genot van een hartige hap en een biertje. Het was een goed sfeertje daar bij sportstudio Bagheera in Eindhoven.